Anna Maria
Om Anna-Maria Ekblad


Bakgrund: 

 

Jag är född (1967), en stolt norrlänning som är född och uppväxt i Sundsvall, Västernorrland. Som många i min generation flyttade jag till Stockholm i 20-årsåldern för fler arbetsmöjligheter. Idag bor jag i Sollentuna strax norr om Stockholm.

 

Jag har ett förflutet inom hotell- och resebranschen. Jag började arbeta på hotell och fick genom en kollega inspiration att söka mig till resebranschen och arbeta i utlandet. Det blev totalt 25 år i resebranschen. Under utlandsåren arbetade jag bland annat i Grekland, Turkiet och Egypten.  Några av tjänster genom åren har varit som reseledare, rundreseledare, resmålsadministratör, destination manager och areamanger. När jag valde att resa hem till Sverige fortsatte jag inom samma resebolag och arbetade med utlandspersonalen från Stockholm som HR ansvarig, utbildningsansvarig och beredskapsledare. Som beredskapsledare har jag bland annat arbetat med tsunamin, skogsbränder, askmolnet från Island och den arabiska våren.

 

2018 lämnade jag resebranschen för ett jobb som HR Generalist på ett utbildningsföretag.

 

Varför skriver jag?

 

Läsandet har alltid varit en del av mitt liv. Jag är tacksam för att jag hade en mamma som högläste för mig när jag var liten. Jag hade mycket fantasi och om jag inte gillade slutet på en bok, gjorde jag helt enkelt om boken. Min morfar var också en stor inspiratör som läste mycket och som tog med mig på många äventyr. Det var han som väckte mitt intresse för resor, kultur och historia.

 

Från det att jag lärde mig att skriva, ville jag skriva själv. Jag hade två önskningar om karriärsval som liten, antingen att bli författare eller bibliotekarie på Carolina Rediviva i Uppsala. Där hade jag fått veta att alla Kalle Anka-tidningar fanns.

En av mina favoritböcker var om landet Narnia, där man gick in i en garderob och kom ut i en annan verklighet. Ett resande i bokens värld.

 

Berättelsen om reseledaren Anna Lindblom kom till mig på en skrivresa till Italien. Min skrivcoach Jeanette Niemi sa till mig att gräva där jag stod och hade erfarenhet. 

I mitt fall är livet som reseledare en skattkammare med händelser, upplevelser och berättelser som jag gärna vill dela med mig av.

 

Varför skriver jag deckare? Det finns många författare som inspirerat mig genom åren. En som jag vill lyfta fram är Agatha Christie och hennes pusseldeckare. Hon är fantastisk på att bygga upp en berättelse, skapa spänning och ett underliggande psykologiskt motiv. Hennes egen liv var fyllt av spänning och äventyr.

 

När jag läser en deckare, sitter jag själv på tryggt avstånd och får uppleva det hemska. 

Jag är en fluga på väggen och en osynlig iakttagare.  Jag ser, jag hör och upplever men jag är själv aldrig i skottlinjen. Det är ett sätt att arbeta med mina egna rädslor för det okända.  Jag tror att vem som helst kan bli ett offer eller en förövare. Det beror på omständigheterna och jag försöker leta efter förklaringar till varför i mina böcker.

 

Varför skriver jag om resor? ”Resa är att leva,” (HC Andersen) Jag kan inte annat än att hålla med. Resa är för mig ett livsexir. Det ger så oerhört mycket i form av kulturella utbyten mellan människor, ökad förståelse och kunskap. Jag är oerhört tacksam för alla mina upplevelser och vill gärna dela med mig av mina erfarenheter. Jag är en stolt medlem av de berestas klubb, som innebär att jag besökt lika många länder som de antalet år som jag är fyllda. 

 

Jag skriver charterdeckare där fokus ligger på spännande platser, mystik, religion, historia och ond bråd död. Charterresan som vi många varit på, och vi kan känna igen oss i. Charterresan som vi i första hand förknippar med sol, bad och avkoppling men som också kan vändas till fasa och förtvivlan. Jag har fått frågan vad som kan hända på en charterresa av mina vänner. Allt, då menar jag verkligen allt, som händer hemma, händer också på semestern.


En av mina värderingar och tankesätt från mina utlandsår och fortfarande i dag är: ”Varje människa jag möter har något att lära mig.” (Dalai Lama)

 

Jag började som berättare innan jag kunde skriva. Jag hittade på och berättade historier för min omgivning som liten. Som rundreseledare fick jag knyta ihop historia, religion, myter och historier och göra dem till min berättelse. Jag har också använt högläsning i mina guidningar.


Bland de finaste minnen som jag har kring läsandet är när jag läser upp Agatha Christies bok ”Döden på Nilen” för mina gäster på en kryssningsbåt på Nilen mellan Luxor och Aswan.


Därför är jag så glad och tacksam att jag blev antagen att läsa in min första bok som ljudbok.

 

 

 

 

 

Webbdesign Duymaz duymaz.se

Copyright @ All Rights Reserved 2018.