Boken Systrarna på Kreta

Boken Systrarna på Kreta.


Systrarna på Kreta


ISBN 978-91-7697-246-5


Alla format maj och augusti 2020


Finns på streamingtjänsterna Storytel och Bookbeat

 


Baksidestexten:


Systrarna på Kreta är den första delen i den nyskapande charterdeckarserien om reseledaren Anna Lindblom. Underhållande och lättsam läsning för semestern.


Anna är den nya reseledaren som gör sin första säsong

i Grekland.

Hon är nyfiken och förväntansfull på vad Kreta ska ge.

Mitt ibland den turkosblå idyllen ligger något ondskefullt

och dallrar. Det dröjer inte mer än en dag så hittas en av chartergästerna död i sin hotellägenhet. Har han begått självmord?


I bakgrunden lurar ett hemligt sällskap som hjälpt kvinnor

i årtusenden att bli av med våldsamma män – för gott.

Anna kan inte låta bli att börja undersöka vad som har hänt.

En googling på resenärerna visar att det finns flera samband mellan dem.

Hon delar med sig av sina tankar till den charmige polisen Stefanos som stöttar henne. Men resten av den grekiska poliskåren uppmanar henne att sluta gräva i det som har hänt.

Kan Anna släppa saken, eller är hon faktiskt mördaren på

spåren?


Här kommer ett axplock av alla fina omdömen som boken fått.

Basilicas recension

Systrarna på Kreta är den första delen i en charterdeckarserie om reseledaren Anna Lindblom. Boken är skriven av Anna-Maria Ekblad som växte upp i Västernorrland och där flera av bokens karaktärer studerat eller arbetat på Hedberska skolan i Sundsvall. Hon har bott och arbetat som reseledare i ett flertal länder utomlands och planerar för att fortsätt skriva charterdeckare från olika turistmål. Jag började läsa boken och kände direkt att det här är inget för mig, men efter att ha läst en del positiva recentioner så fortsatt jag mitt läsande och det blev både spännande och intressant desto längre in i boken jag kom.


Reseledaren Anna tar emot en ny grupp turister, men redan dagen efter hittas en av gästerna död i sin hotellägenhet och allt tyder på självmord. Plötsligt har flera av resebyråns chartergästerna tagit sina liv, en mardröm för en reseledare. Efter en del sökning på Google hittar Anna en del samband mellan några av personerna som befinner sig på ön vid det här tillfället. Hon tar hjälp av ortens polis och sakta faller alla bitarna på plats och den obehagliga sanningen uppdagas.  Jag har besökt Kreta fyra gånger och känner till både Knossos och ön Spinalonga så det var lätt att känna in platser och miljöbeskrivningar.


Författaren blandar på ett skickligt sätt de gamla grekiska gudarnas historia med dagens turistliv. Vad jag förstått så kommer nästa charterdeckare att handla om Egypten och det ser jag verkligen fram emot.

Systrarna på Kreta har kommit ut tidigare under titeln Olyckssystrar men finns nu som pocket och är lätt att läsa på soliga sandstränder.Evasboktankar

Systrarna på Kreta är verkligen en spännande bok.
Just deckare är något jag har haft svårt för, med fördomen att alla handlar om samma sak (på senare tid har jag börjat inse att det argumentet inte håller, efter som genren feelgood exempelvis också håller samma mall). Men den här tror jag har öppnat mina ögon för att prova fler i genren. Jag är definitivt intresserad av följande delar i trilogin, som Systrarna på Kreta utgör första delen av.


Det här är en feministisk bok som handlar om hämnd. Hämnden är ljuv, sägs det. Frågan är bara vilket pris man är beredd att betala. Berättelsen skingrar olika kvinnor som lever eller umgås med våldsamma män, och det är intressant att läsa om deras tankar kring situationen och vad som möjligen skulle kunna göras åt den.


Boken utforskar också vilka handlingar som anses goda, och när de övergår till onda handlingar. Något som inte har ett enda svar, utan olika beroende på hur man vrider och vänder på det. Man får en tankeställare, och det är något jag verkligen tycker om.

Karaktärerna i boken är mångfaldiga, och att följa dem på deras semester (eller arbete) på Kreta är minst sagt fängslande. De är väl gestaltade och har sina egna djup, känslor och tydliga mål. Hur de alla kopplas samman är smart skrivet, tycker jag. Man brukar säga att världen är liten, och det stämmer verkligen i Systrarna på Kreta.


Något som bidrog till att jag fastnade för boken var Grekland och landets historia. Kreta är specifikt intressant för mig som är historieintresserad, och faktum är att jag skrev en uppsats om Kreta i högstadiet.
Den grekiska mytologin är också mäkta intressant och den vävdes in snyggt i berättelsen, vilket förgyllde läsupplevelsen för min del.

I början beskrivs hur resenärerna åker på en smal väl längs med en bergsvägg, med havet på högra siden. Just den här bilden kastar mig direkt tillbaka till när var i Thassos för två år sedan. Vägen till hotellet var precis som i beskrivningen.

Miljöbeskrivningarna genom boken var trovärdiga och jag såg hela berättelsen klart och tydligt framför mig.


Varför ska du läsa boken?
Den får dig att tänka över vad som är rätt och vad som är fel. Den ger också exempel på konsekvenser som hämnd kan ha, samtidigt som boken stärker kvinnans självständighet.
Du får en speciell läsupplevelse, men också en minisemester till Kreta. Det passar ju perfekt i dessa Corona-tider!

Jag gillar den här boken skarpt och kan rekommendera den till alla som gillar deckare och utomlandsresor! Av mig får den en stark fyra av fem i betyg.


Till sist vill jag uppmana er som lever i ett våldsamt förhållande (spelar ingen roll om det är en partner eller familjemedlem) att söka hjälp. Jag tror inte på något sätt att det är en enkel sak att göra, men det är värt det. Det finns kvinnojourer som är till för att hjälpa. En av dem är Kvinnofridslinjen. Klicka här för att komma till dem.
Våld i nära relationer är INTE okej! Och det är INTE ditt fel! ❤


Laslusenilinsen

Det här är första delen i serien Charterdeckare där vi får följa reseledaren Anna Lindblom.
I den här boken gör hon sin första säsong i Grekland. Mitt i idyllen döljer sig något ondskefullt. Redan efter en dag hittas en av hotellgästerna död, frågan är om det är självmord eller inte. Det visar sig finnas flera samband bland resenärerna och Anna får samtidigt nys om ett hemligt sällskap som sedan årtusenden hjälpt utsatta kvinnor att bli av med våldsamma män.

Den här boken på sina 262 sidor gav en mycket lättsam och trevlig läsupplevelse. Den bjöd på mystik & mysterium, trevliga miljöer och intressanta personbeskrivningar. Positivt att det fanns ett persongalleri i inledningen av boken. 👍Det var en riktig pusseldeckare och likaså bladvändare-perfekt att njuta av i semestertider.👌☀️💦
Jag älskade blandningen av deckarmysterium och myter och berättelser!

Den här serien vill jag absolut läsa mer av!!